Geen architect meer nodig

Binnenkort moet je geen architect meer inschakelen voor een veranda van maximaal 40 m² die voor minstens 75% uit glas of een ander doorzichtig materiaal bestaat. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) beslist. “Wel opletten met platte daken, want dan kom je waarschijnlijk niet aan die 75%”, waarschuwt verandabouwer Jurgen Oben op de bouwsite Livios.

Als een veranda uit minstens 75% glas bestaat, hoef je geen architect meer in te schakelen. Jurgen Oben, zaakvoerder van schrijnwerkbedrijf Oben in Zonhoven, is blij met de maatregel. “De meeste veranda’s bestaan voornamelijk uit glas, dus in de praktijk komt dit neer op een versoepeling van de regels. Ideaal voor wie een klein muurtje wil metselen als basis voor de ramen. Of als je aan de kant van de buren een zijmuur wil voor meer privacy. Zolang je veranda voor minstens 75% uit glas bestaat, kan dit allemaal.”

Oppassen met plat dak

Traditioneel werd een veranda volledig uit glas opgetrokken, maar steeds vaker bestaan bepaalde delen uit een ander materiaal. “Vooral in moderne woningen kiezen bewoners vaak voor een plat dak”, zegt Jurgen Oben. “Maar let wel: in dat geval kom je waarschijnlijk niet aan de 75% beglazing en moet je wel een architect inschakelen. Tenzij je natuurlijk een lichtstraat of glazen koepel voorziet.”

 Umbris Traditioneel werd een veranda volledig uit glas opgetrokken, maar steeds vaker bestaan bepaalde delen uit een ander materiaal.

Stappenplan van ontwerp tot afwerking

Nu je weet wat de definitie van een veranda is, kan je beginnen nadenken hoe jouw veranda er moet uitzien. Daarna kan je op zoek gaan naar een verandabouwer die jouw wensen concreet kan vertalen in een voorontwerp.

Zo bereid je je optimaal voor:

• Uitgerekend: de kostprijs van een veranda

• Zo vermijd je oververhitting

• 3 manieren om je veranda het hele jaar door lekker warm te houden

• De grootste verandablunders

Heb je écht aan alles gedacht? Deze checklist somt de belangrijkste punten nog eens op.


Veranda kopen

Wilt u een veranda of pergola laten bouwen? Of bent u op zoek naar verduisterende screens voor uw veranda? In West-Vlaanderen bent u bij Van Der Bauwhede aan het goede adres. Dankzij onze jarenlange ervaring en getrainde medewerkers vertrouwt u telkens weer op de beste service. En op de knapste terrasoverkapping, veranda-aanbouw of glazen deuren.