De prijzen van een aanbouw zijn niet allemaal hetzelfde. Het hangt af van verschillende factoren die met je aanbouw te maken hebben. Jij bepaalt dus de prijs van je aanbouw. Want jij maakt de keuze!

Hoe oud is je huis? Want dat bepaald mee de prijs van je aanbouw!

Hoe oud je huis is, heeft invloed op de prijs van een aanbouw. Bij een nieuw huis, passen verschillende soorten aanbouwen. Bij een ouder huis daarentegen, kan het zijn dat de muren niet altijd gelijk lopen, waardoor een goede aansluiting vaak lastig is. Daarnaast is het ook geen zicht als je kijkt naar een oud huis met een moderne aanbouw, toch?
 
Hoe wil je dat je aanbouw eruit ziet?
Als je kiest voor een aanbouw en je kiest daarnaast ook nog eens voor een eigen stijl die past bij je bestaande woning, kan je kiezen uit verschillende soorten. De verschillende soorten hebben ook steeds een ander prijskaartje. Wat wil je? Kies je liever voor modern met veel ramen of is klassiek toch net iets meer je ding? De standaard stijlen zijn de goedkoopste én die heb je in de moderne en in de klassieke stijl. Maar natuurlijk heb je tussen de twee ook een prijsverschil.
 
De afmetingen van je aanbouw
Hoe groot wordt je aanbouw? Lekker veel ruimte of liever knus? Het is vanzelfsprekend dat een grotere aanbouw ook een groter prijskaartje krijgt dan een kleine aanbouw. Zorg dat je in het begin een duidelijke prijs krijgt. Vaak is dit per vierkante meter.
 
Waaraan ga je je aanbouw vestigen?
Komt je aanbouw tegen je woning of wordt het een apart gebouw, zoals een garage? Als je een aanbouw los van je woning wil, is het voordeliger. Waarom? Er zijn bepaalde isolatienormen waar elk huis in Vlaanderen aan moet voldoen. Als je je aanbouw liever tegen je huis wil, worden er materialen gebruikt die zorgen voor een goede isolatie om aan die belangrijke voorwaarden te voldoen.
 
De soorten materialen
En ook de soorten materialen spelen een rol bij de prijs van je aanbouw.
Je kan kiezen uit
  • Kunststof
  • Hout
  • Aluminium
Denk ook aan de deuren en ramen, want ook dat beïnvloedt de prijs. Wil je veel ramen? Dan betaal je wat meer.
 
Wil je een op maat gemaakte aanbouw?
Je bent helemaal klaar voor een nieuwe aanbouw! Maar wat kies je? Je eigen afmetingen en bepaal je graag zelf hoe hij eruit ziet? Of wil je een standaard aanbouw die zo uit de fabriek komt? De aanbouw rechtstreeks uit de fabriek, is dan ook de goedkoopste optie omdat je hun stijl en afmetingen helemaal overneemt.
 
Als laatste: welke ondergrond?
Op welke ondergrond komt je aanbouw te staan? Het gewicht van de constructie bepaalt welke ondergrond je nodig hebt voor je aanbouw. Vloerplaten zijn bijvoorbeeld goedkoper dan heipalen. Je maakt het dus zo duur of goedkoop als je zelf wil. Natuurlijk is dit allemaal zonder elektriciteit, zonnepanelen of isolatie. Houd ook deze kosten in je achterhoofd.